Ministrul Adrian CHESNOIU a avut întâlniri la nivel înalt cu oficiali europeni în marja Consiliului Agricultură și Pescuit

În marja Consiliului Agricultură și Pescuit desfășurat la Bruxelles, ministrul Adrian CHESNOIU a avut o întâlnire cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, precum și cu omologul său din Franța.

Astfel, ministrul Adrian CHESNOIU s-a întâlnit luni, 13 decembrie 2021, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, ocazie cu care a abordat în cadrul discuțiilor aspecte deosebit de importante pentru fermierii din România. Între acestea, amintim Planul Național Strategic, transpunerea legislației europene în domeniul practicilor comerciale neloiale, controlul populațiilor de carnivore mari și optimizarea PNRR în vederea finanțării unor investiții în domeniul agriculturii.

În ceea ce privește Planul Național Strategic (PNS), ministrul a solicitat flexibilitate în privința transmiterii PNS până la 31 decembrie 2021, având în vedere că s-a întârziat mult cu adoptarea cadrului legislativ al PAC.

În privința termenului limită pentru depunerea PNS la Comisia Europeană, comisarul Wojciechowski a precizat că este la curent cu faptul că mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen, asigurând că sistemul informatic nu va fi închis la 31 decembrie 2021. A făcut apel la România să facă eforturi pentru finalizarea PNS în termenul prevăzut.

Referitor la protecția populațiilor de carnivore mari, ministrul român a subliniat că impactul acestora asupra agriculturii și pescuitului sunt multidimensionale și oarecum controversate. Conservarea biodiversității în întreaga UE este un obiectiv recunoscut.  ”Anumite specii care au fost în trecut amenințate cu dispariția, acum s-au înmulțit foarte mult și provoacă pagube importante pentru agricultură, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare în plan socio-economic. Sunt specii care amenință nu doar efectivele de animale, ci și așezările umane și viața cetățenilor”, a evidențiat ministrul Adrian CHESNOIU. Comisarul Wojciechowski a transmis ca protecția populațiilor de carnivore mari va rămâne în atenție, iar statele membre sunt încurajate să vină cu propuneri raportate la specificul național.

Referitor la practicile comerciale neloiale, ministrul a precizat că proiectul de lege pentru transpunerea directivei se află în dezbatere în Camera Deputaților și se fac eforturi pentru finalizarea acestuia cât mai curând, însă până la punerea în aplicare mai este nevoie de timp, sens în care a făcut apel la Comisar să nu se avanseze cu procedura de infrigement. Comisarul Wojciechowski a apreciat eforturile României și a opinat că informarea corectă din partea României ar permite neactivarea procedurii de infrigement.

Ministrul român a informat că are în vedere solicitarea derogării privind utilizarea neonicotinoidelor pentru floarea-soarelui.

        ***

Ministrul Adrian CHESNOIU a avut o întrevedere cu Julien DENORMANDIE, omologul său din Republica Franceză, viitorul Președinte al Consiliului de miniștri ai agriculturii și pescuit, la solicitarea acestuia. Ministrul francez și-a prezentat prioritățile Președinției Fanceze care vizează:

  • reciprocitatea în aplicarea standardelor înalte, inclusiv pentru reziduurile de pesticide ale produselor importate în UE, sens în care vor fi adoptate acordurile comerciale de liber schimb și politica comercială a UE pentru a fi în linie cu ambițiile înalte de climă și mediu ale PAC
  • agricultura fixatoare de azot care va constitui și subiectul reuniunii informale a miniștrilor din 7-8 februarie
  • combaterea importurilor care provin din zonele despădurite.

La rândul său, ministrul român a menționat întârzierile în adoptarea reformei PAC care au afectat elaborarea PNS, sens în care a solicitat sprijinul Președinției Franceze pentru decalarea termenului de depunere a PNS. În răspunsul său, ministrul francez a menționat că, din discuția cu Comisia Europeană, a rezultat că o serie de state membre ar avea probleme cu respectarea termenului de depunere a PNS. Oficialul francez înțelege dificultățile României în elaborarea la timp a PNS și va susține solicitarea omologului român privind flexibilitatea transmiterii PNS.